Bel: 06 - 22 92 71 65 - Mail:


Teams met gedoe

Teams met gedoe

14 februari 2018


Het laatste jaar heb ik een aantal teams met gedoe begeleid. Toevallig of niet, de inzichten vanuit de trainingen van Deep Democracy die ik recent heb gevolgd kwamen hierbij goed van pas.

Vaak wordt mijn hulp ingeroepen omdat zaken niet lekker draaien:

  • We hebben het altijd over inhoud, terwijl het daar eigenlijk niet over gaat. Daardoor krijgen we geen agendapunt goed besproken. Iedereen vertrekt met een ontevreden gevoel uit de meeting.”
  • “Wij hebben geen probleem met de stijl van leiderschap, maar wij weten dat er anderen zijn die er wel een probleem mee hebben.”
  • “Ons team kenmerkt zich door grote loyaliteit aan elkaar. Maar ook door harde humor. En dat is voor best veel van de teamleden erg onveilig. Daarom geven we elkaar helemaal geen feedback meer en lopen er best wel wat zaken mis”

Herkenbaar?

Wat mag er niet zijn?

Bij al deze trajecten speelt dat een bepaalde rol/perspectief/energie niet wordt gezien of er niet mag zijn. Bijvoorbeeld het gevoel van onveiligheid in een team waar men super loyaal is aan elkaar. Of de behoefte aan heel zorgvuldig zijn in woorden, terwijl de rest van het team meters wil maken. Doordat deze tegenstelling niet echt benoemd worden, gaan ze onder tafel en ontstaan er allemaal ongewenst groepsdynamiek.

Het werkt heel bevrijdend om de tegenstelling en daarbij behorende verwijten te uiten. Dat moet natuurlijk in een goed en veilig proces, want dat kan ook best emotioneel zijn.

Wat is het resultaat?

Bij veel teams is de angel uit de problemen van de samenwerking gehaald. Teamleden begrijpen elkaar beter en weten wat er speelt en hoe ze bij kunnen dagen aan het positieve conflict. Conflicten kun je namelijk prima productief maken.

Heb jij ook een organisatie of team met gedoe? Ik kom graag met je in gesprek.

Behoefte aan verandering? Neem contact op!

Wij zijn trots om te mogen werken voor de volgende klanten:

Achmea
Rabobank
Gasunie
Provincie Drenthe