Bel: 06 - 22 92 71 65 - Mail:


Open Space

De Open Space wordt ook wel eens de ‘geïnstitutionaliseerde koffiepauze’ genoemd. Conferentiebezoekers ervaren de koffiepauzes vaak als het belangrijkste onderdeel van een conferentie. Zij leggen persoonlijke contacten, wisselen informatie uit en maken gezamenlijke plannen. De Open Space is weliswaar strak georganiseerd, maar het inhoudelijke verloop blijft open. Alleen het algemene thema staat vast (“De implementatie van Zelforganisatie”). De deelnemers bepalen zelf de agenda. Ze kunnen zelf vragen opwerpen en optreden als host om deze vraag met andere deelnemers uit te zoeken. Alle vragen komen aan het begin van de Open Space terecht op een grote agendamuur, waarop staat in welke ronde welke vraag waar aan de orde komt.

 

Na het vormen van de agenda gaan deelnemers hun eigen weg. Ze volgen hun eigen energie en gaan naar die sessies die ze interessant lijken: hetzij omdat ze een zelfde soort vraag hebben of omdat ze een bijdrage kunnen leveren aan het vinden van een antwoord.

 

Er wordt een expliciet beroep gedaan om het nemen van verantwoordelijkheid om deze dag succesvol te maken. Als je in beweging komt, stuur je de eigen opbrengst van de dag. De regels en wetten van Open Space helpen om een goede mindset te creëren om de dag te laten slagen.

 

De Vier Regels van Open Space zijn:

  1. De mensen die komen zijn de juiste mensen.
  2. Wat er gebeurt, is het enige dat er had kunnen gebeuren.
  3. Het moment van aanvang is altijd het juiste moment.
  4. Als ’t klaar is, is het klaar.

De Wet van de Twee Voeten zegt:
“Als mensen gedurende de bijeenkomst merken dat zij in een situatie niets leren of bijdragen, dan moeten zij hun twee voeten gebruiken om zich naar een meer productieve plek te verplaatsen.”

Open Space creëert veel energie bij de deelnemers omdat ze precies kunnen werken aan datgene dat relevant is. Aan het eind van de dag krijgen de managers de kans om het gehoorde en geleerde van deze dag te vertalen naar de eigen werkpraktijk.

Meer weten?

Vul onderstaand formulier in!

Behoefte aan verandering? Neem contact op!

Wij zijn trots om te mogen werken voor de volgende klanten:

RIVM
ProRail
Gasunie
Achmea