Bel: 06 - 22 92 71 65 - Mail:


Wat is jouw Trump?

Wat is jouw Trump?

15 november 2016


De afgelopen tijd zijn er spannende ontwikkelingen in de wereld. En niet iedereen is daar even blij mee. De verkiezing van Trump laat een sterke reactie zien van tegenstanders en teleurgestelden. Een sterke naar buiten gerichte actie om anderen te overtuigen van je eigen gelijk met demonstraties en zelf rellen. Als een gebeurtenis zo sterk in het licht komt te staan, biedt dit tegelijkertijd ook de kans om heel specifiek te reflecteren door juist naar jezelf te kijken.

Het gedachtegoed van Deep Democracy zegt: wat in jou zit, zit in de groep. En wat in de groep zit, zit in jou.

Volgens mij geldt dat ook op mondiaal niveau.  Dus voel je irritatie, frustratie, ongemak, dan is het interessant om jezelf de vraag te stellen: welk deel in jezelf is een beetje Trump? Het is gemakkelijk om te ontkennen dat dat er is. Dat voelt koud en nat! Maar als je goed zoekt…..

Zo heb ik afgelopen jaar een verandertraject begeleid waar ik mijn hele ziel en zaligheid in heb gelegd. Tuurlijk liepen er soms dingen anders of minder handig. Maar ik was eigenlijk heel tevreden met mijn inbreng. Tot de allerlaatste fase. In een mooi gesprek bleek dat mijn handelen helemaal niet zo handig was. Ik dacht dat ik het beste deed, maar dat was wel heel erg van vanuit mijn perspectief van het ego van de slimmerik. Ik heb anderen daarmee behoorlijk in de weg gezeten. De eerste neiging is om de anderen dan te verwijten dat ze niets hebben gezegd. Lekker even de verantwoordelijkheid buiten mezelf leggen. Maar als je het de tijd geeft om zo’n gegeven echt binnen te laten komen, dan is het een belangrijke stap in verdere ontwikkeling. Wat Trump ook doet, zo is hij in ieder geval van waarde geweest.

Mijn Trump heb ik dus gevonden: het heerlijk vinden om slimmer te zijn dan anderen en daarmee mijn gelijk te halen. Missionaris-gedrag zoals een vriend mooi typeerde. Wat is jouw Trump? Je hebt nog 4 jaar om dat uit te vinden.  Ik hoor het graag…

Behoefte aan verandering? Neem contact op!

Wij zijn trots om te mogen werken voor de volgende klanten:

Achmea
ProRail
RIVM
Provincie Drenthe